Nicole & Maartje in Zuid-Afrika !

Eerste week project zit erop!

Heej Luitjes,,

Nou onze eerste week van het project zit erop, en daar zijn we heel blij mee.

Want ondanks dat ik de eerste twee dagen wel wat patienten heb gezien en ook HIV testen heb mogen afnemen was het verder slaapverwekkend. Dinsdag rond 12.45 viel ik echt (jah echt) bijna in slaap, terwijl we gewoon met een patient zaten, de sister was 1min lang naar de ademhaling van de baby aan het kijken, wat echt heel slaapverwekkend is...

Duss Maartje en ik gingen woensdagochtend naar de hoofdzuster en zeiden, we willen nu wat anders doen, echt wat doen! Dus sister Grove(de dame met de jampot glazen) gaf ons iets om te doen, we moeste de dossiers van de patienten met TB verdelen over hun eigen dossier. En ze vinden zichzelf best uptodate want ze werken met barcodes, dus type de naam en surname in en je vind de code( dus niet..) ongeveer en kwart van de TB patienten hadden geen bestaande code heel frusterend. En soms als je in het dossier van de patient kijk en op zoek gaat naar de gb-datum schijnt het per verslag nog weleens te verschillen hoe de patienten worden genoemd, hoe de naam wordt gespeld en op welke datum of in welk jaar ze geboren zijn, er wordt niet echt seccuur mee om gegaan, waardoor wij vervolgens de barcode niet kunnen vinden en dus ook niet terug kunnen plaatsten. Majah door die instelling worden wij nu ook besmet omdat wij ook zoiets hebben van, noujah dan tog niet, zoek et uit... en als het TB dossier uit 2010 komt maar nog geen 'gewoon' dossier heeft moesten wij er zelf een aanmaken. dus op basis van de geschreven teksten, moesten wij een adres in type en naam en etc. wat vaak niet te lezen was dus gokte we maar wat er stond, schijnt heel normaal te zijn. En owjah als je dus een dossier aanmaak voor een patient vragen ze ook om het ras in te vullen. jah mensen het RAS. je kan kiezen uit, colourd, black, white, asian en nog wat, aangezien wij de mensen niet hebben gezien kiezen we vaak voor ' other'. maar wel heel bijzonder vond ik dat, daar waar discriminatie de kop in wordt gedrukt word bij patienten dossier wel naar gevraagd....

wat ook wel geinig is, dat er veel echt typische nederlands namen zijn, de jager, de jong, de vogel, hoffmeester, groenewald, jansen,joosten, kok(!), maar ook voornamen herman, tom, hans, susanne en nicole(!) etc..

Dus mam ik weet precies wat jij doormaak in je koude kelder in wieringen, want daar hebben ze ook geen CV, en alleen maar stoffige dossiers en veel nummertjes en namen. Na 10min kreeg ik al hoofdpijn.

Maar de collega's zijn wel erg gezellie en willen ook steeds nederlands dingen horen, van hoe zeg je dit en dat. En omdat we bij de receptie zitten komen er ook wel eens patienten bij ons loket en dan moete we ze doorsturen, maar de loketisten(is dat een woord, jah dat is een woord) zijn niet bepaald patientvriendelijk: kom hier heen, ik ga je niet halen vanaf die bank, en: als je me dat nog een keer vraagt ga ik je niet meer helpen dus hoepel maar op.. en dat op heel agressieve toon echt heel denegreerend(??) tegenover de patienten, ze hebben niet echt hoge pet op voor die mensen.

Vandaag namen Maartje en ik initiatief, we hadden namelijk computers nodig voor ons 'werk' maar omdat bij de receptie die altijd gebruikt worden en dan zijn spelletjes belangrijker.. dus we gingen naar sister grove kantoor en vroegen of we dan daar ons werk mochten doen, nou dat was natuurlijk prima! Maar aangezien er dat maar 1 was kon de ander sister wel helpen met het kantoor opruimen. en mensen geloof me het was een grote chaos van papieren zonder logische indeling, en niets mocht weggegooid wordt echt heel vervelend, onze handen jeukte. op een gegeven moment ging de sister twee uurtjes weg en hadden wij het kantoor voor ons zelf, dus we hebben ff flink huisgehouden, niets weggegooid maar wel orde geschept. en toen vonden we tussen de rotzooi, post-its dus wij dachten we gaan ' wie-ben-ik' spelen dat was echt te lachuh!! dus met een sticker op ons voorhoofd waren we aan het werk, ondertussen ben ik een man? bekend van tv? werk ik in de kliniek? kom ik uit kaapstad? jah mensen evengoed lachuh we wel wat af en hebben het vooral samen erg gezellie!! Ook vonden we stempels van de kliniek, en op bepaalde dingen vonden wij het wel relevant op op te stempelen. en jah wij houden van stempellen, dus 'baf'ba'baf'baf'baf'!! en er was nog een telefoon in kantoor, dus we hebben we 10keer geprobeerd jullie te bellen, maar op een of andere manier kregen we geen contact, dat vonden we wel erg jammer.

Op een gegeven moment toen we alle nummers gevonden hadden, (noujah de meeste dan) gingen we ze dus weg brengen naar de receptie. daar waren wat sister en artsen en die vroegen steeds are you students? no we are callified nurses, what!?!?! dan waarom zijn jullie hier aan het werk, we kunnen jullie daar wel gebruiken(wijzend naar de behandelkamers) dus wij jah dat willen we ook, maar dat laten ze ons niet doen. nou dat kon hij niet geloven dus hij zo van, blijf aandringen bij sister jampot-glas en dan kunnen jullie misschien volgende week daar wel aan het werk. het was wel fijn om te horen dat we waarschijnlijk toch nog echt nodig zijn om patienten te helpen, dus volgende week gaan we gelijk vragen of we daar aan de slag mogen. misschien dat we dan ' echt' iets kunnen bij dragen voor de gemeenschap. Ons doel van de missie hebben we al lang geleden laten varen, toen we die dossiers zagen... maar misschien kunne we dan toch nog wat betekenen. En jah mensen we hebben tog enigzins een bevredigend gevoel gehad deze week, want er kwam een stinkende, dame naar ons toe en zei ik heb al twee dagen niets gegeten, en hebben dus onze verlepte broodjes en chipjes aan haar afgestaan waar zij erg dankbaar voor was, nou dat voelde echt wel goed, we hebben haar leven tenmiste voor een dag kunne verbeteren!!!! woeoeoeoe YEah

En 'thuis' wordt ook wel steeds gezelliger ze zijn steeds geintreseerder in ons en we mochten ook mee naar de film. maar we hoefde niet naar dezelfde als hun, oftewel betaal je eigen kaartje maar. dus we wilde eigenlijk een jankfilm ff lkker uithuilen, maar uiteindelijk belanden we met SALT (angelia jolie als schizofreen!! voor wie hem gezien heeft snap wat we bedoelen) ondanks dat het dus niet ondertiteld was, konde we het toch goed volgen, want daar waren we toch een beetje huiverig om. maar die avond waren we erg in de war, want er waren constant anti-clymaxen in de film echt goed. dus toen de aftiteling kwam waren wij nog erg confuse en hebben lang naar het beeld zitten staren toen we wakker werd geschud door de schoonmakers, de bioscoopzaal bleek al helemaal leeg, waarschijnlijk was het alleen voor ons erg indrukwekkend,,, En moeders wil ons ook steeds vaker bij staan, bij het uitzoeken van dingen en verteld zelf ook veel (niet altijd even intressant, maar goed we blijven beleeft en horen het aan) , over uitzoeken gesproken, de filmpjes staan op de computer maar ik krijg ze niet op de site heel erg jammer en de fotos willen ook nog steeds niet.

Morgen gaan we voor het weekend terug naar kaapstad!! daar zien we erg naar uit, vooral ook omdat we morgen kunnen uitslapen! en dan de meiden van de groep weer zien en ff ons gal kunnen spuwen bij sasts en ons uitleven op de trommels, krijgen namelijk een drummingsession! En dan gaan we ook wer ff de toerist uit hangen, we willen naar de tafelberg en robbeneiland en misschien nog ff shoppe!! En dan komen we zondag avond weer terug en dan gaat onze werkweek weer beginne, en hopelijk dat we dan weer wat patienten zien.

Nou lui! Bedankt voor al jullie berichten dat vinden wij heel leuk, en wij gaan het elke dag bijhouden.

Veel liefss! en tot over een paar weken, we zijn al aan het aftellen, nog 12 dagen werken!!!

ps: we zitten vlakbij het vliegveld en horen dus regelmatig vliegtuigen over gaan wat ons soms wel een beetje sad maakt, want zo worde we toch elke keer weer herinnerd aan onze echte THUIS!

Moniek

Heey meiden..

toch wel heimwee naar huis..
ik vind jullie ook echt wel types die er ondanks tegenslag toch wat van maken.. helemaal super en ik hoop dat jullie volgende week lekker aan de slag kunnen.. zou natuurlijk fijn zijn, om je meer met de patienten bezig te zijn..
tot gauw dan..

xx Moniek

simon

Hoi Maartje en Nicole
mooie korte weekjes 4 dagen werken weet alleen niet hoe laat jullie beginnen? Maar goed de kop is eraf.
maak er een mooie weekend van en we horen weer graag jullie verhalen en belevenissen.
Veel liefs.
xxx pap

Nathalie

Hey meiden!
Jeetje..wat een tegenvaller dat jullie nog niet met de patienten zelf bezig zijn! Hopelijk komt daar volgende week verandering in!!
Veel plezier in Kaapstad! En ik mis jou ook hoor! Moest helemaal alleen te body pumpen:(!
Succes! Xxx Nathalie

anneke

Ooh.... nu weet ik waarom ik zo vaak migraine heb!!!
hahaha. Maar zo te horen gaat het jullie goed. Jullie hebben met zn 2en veel lol en daar gaat het om. En zo zie je maar, wat een broodje en chips voor iemand kan betekenen!! en die 4 dgn werken kom je ook wel weer doorheen. Geniet volop van het weekend en dan graag weer mooie verhalen. Leuk hoor meiden!!!!
Liefs anneke

cock

Ik ben blij dat het toch nog gezellig wordt, ook in het gezin. Die papierwinkel weet ik wel een oplossing voor.
ik ben net terug van een rondje paier ophalen, gooi maar achter in de auto, ben je er zo van af.
hou jullie goed

Cock

Tante Marga

Hoi meiden
Nou meiden, jullie beleven wel wat. Wat jammer dat jullie tot nog toe niet hebben kunnen doen waar jullie eigenlijk voor heen gingen, hopen maar dat dat volgende week wel het geval is.
Jullie weten nu vast wel wat een cultuurshock betekent.
Geniet in ieder geval van de bijzondere dingen want die kans krijg je niet elke dag.
Blijf wel jullie leuke verhalen te schrijven want ik geniet ervan.
Een geweldig weekend gewenst en tot schrijfs.
Liefs oom Albert en tante Marga

Ellen

Meiden,

Vanuit het ziekenhuis, wachtend op de nachtdienst;

Ik zeg, volgende week patienten helpen :)! Klinkt als een leuk vooruit zicht!

Geniet van het weekend!

Liefss

jolanda

Hoi hoi,

Nou kben heel nieuwsgierig of jullie t bij sister jampot voor elkaar krijgen om voor de patienten te gaan zorgen.

Zo te lezen krijgen jullie een leuk weekend, geniet ervan! En succes met de drumsessie (lijkt me leuk).

Doei Jo

Marloes

Dat wordt volgende week nog meer assertiviteit laten zien ;-) Anders worden de komende weken wel erg lang...
Geniet van het weekend in Capetown!
Liefs xxx

truus

Hai luitjes, jammer dat jullie nog steeds niet met de patienten aan het werk zijn maar houdt goede moed en vooral jullie humor maar zo te lezen lukt dat wel, geniet van het weekend en dan maar weer vol frisse tegen zin naar sister wie weet toch met de patienten aan de slag houdt hoop.
groetjes en knuffel van de Leenstra's

Tante Sjakkie

Hoi Nicole, tot mijn verassing lag gister een kaart van jou op mijn deurmat. Wat lief! Dank je wel.
Wat een belevenissen meiden. Nog drie weken te gaan. Ben benieuwd wat de werkzaamheden zullen zijn verder. Succes!

Nico

Hoi Nicole, ik heb je site gelezen. Wat een ervaringen, ik kan me voorstellen dat je wel meer had willen betekenen of doen. Van de week feessie van Marian die ook alweer 50 wordt.
Groetjes

Marian

Hey Nicole en Maartje, ben benieuwd of jullie excursies allemaal lukken, gaaf hoor. Nu alleen nog wat ander werk en dan is t top. Het weekend schiet alweer aardig op. Hier is het zo nat dat American Sunday niet door gaat, had ik net t plan om voor het eerst heen te gaan, nou ja dan maar klussen in huis. Kijk weer uit naar je volgende berichtje, leuk om te lezen.
groetjes Marian